• PROJEKT Čítame radi

          • Pred Vianocami vyhlásilo Ministerstvo školstva výzvu na rozvojový projekt "Čítame radi". Do výzvy sme sa zapojili aj my. Teší nás, že sme boli medzi školami, ktoré boli úspešné a budú podporené sumou 800 € na nákup kníh do našej školskej knižnice. V rámci rozvojového projektu uskutočníme niekoľko aktivít školskej knižnice. Veríme, že budeme mať v r. 2021 príležitosť do aktivít zapojiť všetkých žiakov našej školy.

          • ZÁKAZ PREVÁDZKY

          • Na základe rozhodnutia RÚVZ v Žiline Vám oznamujeme, že  bol vydaný zákaz prevádzky  na pracovisku ZŠ Struháreň - dôvodom zákazu je potvrdený prípady nákazy novým koronavírusom SARS - CoV-2 u pedagogického  zamestnanca od 14. 12.2020 do 18.12. 2020.

            Z dôvodu karantény riaditeľka školy udelila riaditeľské voľno II.B triede od 16.12. 2020 do 18.12. 2020

          • Oznam pre žiakov a rodičov

          • Zriaďovateľ školy a vedenie školy oznamuje, že vzhľadom na epidemiologickú situáciu v obci, zákaz prevádzky na pracovisku ZŠ Terchová ( triedy IV.A a IV.B ) , pracovisku MŠ Struháreň, viacerých zamestatncov pozitívnych na koronavírus alebo v karanténe, nebude obnovené prezenčné vyučovanie na II. stupni ZŠ do vianočných prázdnin. Žiaci pokračujú vo vyučovaní dištančnou formou. O ďalšom postupe budete vopred informovaní.

          • ZÁKAZ PREVÁDZKY

          • Na základe rozhodnutia RÚVZ v Žiline Vám oznamujeme, že  bol vydaný zákaz prevádzky v triedach IV.A a IV.B na pracovisku ZŠ Terchová a na pracovisku MŠ Struháreň - dôvodom zákazu sú potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom SARS - CoV-2 u pedagogických zamestnancov.

            Zákaz prevádzky pre ZŠ ( trieda IV.A a IV.B ) je od 03.12. 2020  do 11.12. 2020 , vyučovanie bude pokračovať 14.12. 2020. Žiaci sa počas tohto obdobie vzdelávajú dištančne.

            Zákaz prevádzky pre MŠ Struháreň  je od 03.12. 2020 do 12.12. 2020, prevádzka MŠ bude pokračovať 14.12. 2020.

          • Uzatvorenie prevádzky MŠ - prevádzky A.Hlinku 233

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ A.F. Kollára Terchová oznamuje rodičom detí navštevujúcich MŠ - pracovisko A.Hlinku 233, že od 2. novembra 2020 do 10. novembra 2020 bude prevádzka MŠ prerušená - dôvodom prerušenia prevádzky MŠ  je karanténa.Prevádzka MŠ bude obnovená stredu 11.novembra 2020.

            Prevádzka pracoviska MŠ - Školská 86 a Struháreň bude pokračovať v tomto čase v bežnom režime.

          • Aplikácia nových opatrení MŠVVaŠ

            • Vychádzajúc z rozhodnutia ministra školstva zo dňa 11. 10. 2020 riaditeľka školy dňom pondelok 12. október 2020 nariaďuje až do odvolania nasledovné:

              1. povinné nosenie rúšok pre všetkých žiakov školy, teda aj pre 1. stupeň, a to tak v interiéri ako aj v exteriéri školy,
              2. povinné nosenie rúšok všetkých zamestnancov školy (pedagogických aj nepedagogických, platí aj pre materskú školu),
              3. neotvárať záujmové krúžky, v ktorých by malo dochádzať k miešaniu detí z rôznych tried (fungujú len krúžky, ktoré navštevuje jedna trieda),
              4. zákaz organizácie výletov a exkurzií, LVK, ŠvP, plaveckého výcviku, športových súťaží, iných školských súťaží a akcií s miešaním žiakov.
            • V materskej škole pre deti od 3 rokov hygienici vysoko odporúčajú nosenie rúšok, ponecháme na rodičoch a učiteľkách MŠ aplikáciu odporúčania do života v škôlke.
          • Informácia pre rodičov

          • INFORMÁCIA PRE RODIČOV

            Zákonný zástupca

            Zákonný zástupca predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy čestné prehlásenie alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) predkladá písomné vyhlásenie (Vyhlásenie o bezinfekčnosti)  o tom, že žiak neprejavuje príznaky a nemá nariadené karanténne opatrenie.

            Pri prerušení viac ako 5 pracovných (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) dní z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá Potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.

            Zamestnanci

            predkladajú po každom prerušení dochádzky do zamestnania v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie o tom, že zamestnanec neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie, poprípade PN vystavené príslušným lekárom.

            Vstup cudzích osôb do priestorov školy

            Vstup cudzím osobám do priestorov školy je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľom školy a čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby (na stolíku pri vchode).


          • ŠKOLA VOLÁ !!!

          • Školský rok 2020/2021 začína 2. 9. 2020 v núdzovom režime až do 20.9.2020.

            Otvorenie školského roka 2020/2021 sa uskutoční v triedach s triednym učiteľom. Žiaci prvého ročníka prídu do školy v sprievode zákonných zástupcov.

            Žiaci z pracoviska ZŠ Terchová prídu do školy o 9,15 hod. ( o 8,00 hod. budesv. omša v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej  - účasť je dobrovoľná) .

            Žiaci z pracoviska ZŠ Struháreň prídu do školy 8,15 hod. ( po skončení bude  iba pre žiakov školy sv. omša – účasť je dobrovoľná  ).

            Pre žiakov ZŠ sa  v prvý školský deň ( 2. septembra 2020 ) obed v školskej jedálni nevarí, nie je  v prevádzke ani ŠKD.

            Všetci žiaci sú povinní mať rúško na tvári a ďalšie - náhradné, v igelitovom vrecku, papierové vreckovky a vyplnené dva formuláre :

            1. dotazník rodic dotaznik.docx
            2. čestné prehlásenie  rodic_vyhlasenie.docx

            Pri vstupe do budovy prejdú meraním teploty a dezinfekciou rúk. Žiaci sa budú učiť vo svojich kmeňových  triedach.

             Rodičom a verejnosti nie je dovolený vstup do budovy školy. 



            Pokyny riaditeľky školy:

          • OZNAM PRE RODIČOV DETÍ NAVŠTEVUJÚCICH MŠ

          • Vážení rodičia,

            oznamujem Vám, že na základe rozhodnutia vlády s platnosťou od 01.06.2020 bude otvorená MŠ Terchová. Prijatie dieťaťa bude dobrovoľné na základe rozhodnutia rodičov. Uprednostnené budú deti , ktorých :

            1/ rodičia pracujú ako lekári, zdravotné sestry, lekárnici,

            2/ v hasičskom a policajnom zbore SR, pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci,

            3/  záchranári, predavačky, zamestnaní  rodičia.

                  Maximálny počet detí v jednej triede je 15 detí  –  deti nemusia mať rúško v triede, ale v skrinke v šatni, učiteľ musí mať buď rúško alebo ochranný štít. Škola zabezpečí dezinfekciu pri vstupe do šatne detí, deťom sa bude merať bezdotykovým teplomerom ráno teplota.

                  Žiadam rodičov, ktorí majú záujem od 01.06.2020 zaradiť opätovne svoje dieťa do materskej školy, aby do pondelka 25.05.2020  nahlásili záujem buď elektronicky na mail  msterchova@gmail.com  alebo na školský mobil : 0911 983 428.

             

          • ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

          • V zmysle Zákona o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov č. 245/2008, § 59, ods. 3 (školský zákon) zverejňuje riaditeľka Základnej školy s materskou školou Adama Františka Kollára, Školská 86, Terchová, miesto a termín podávania žiadostí na predprimárne vzdelávanie pre nasledujúci školský rok 2020/2021.

             

            Termín zápisu: 18.05.2020 – 31.05.2020 elektronickou formou t. j. vyplnením elektronickej prihlášky na webovej stránke školy . https://terchova.edupage.org/register/

            K žiadosti sa nevyžaduje potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa  (zákonný zástupca doloží dodatočne ). Ak sa jedná o dieťa  so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, nebude sa vyžadovať predloženie vyjadrenia príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, ale taktiež ho zákonný zástupca doloží dodatočne.

            Predpokladaný termín vydávania rozhodnutí o prijatí/neprijatí – mesiac jún.

            Podmienky prijímania detí na predprimárne vzdelávanie:
             

            • deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku – predškoláci,
            • deti s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky,
            • deti s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky,
            • deti, ktoré k 01. septembru 2020 dovŕšia tri roky,
            • deti, ktoré spĺňajú základné hygienické požiadavky a sebaobslužné činnosti.

             

            Bližšie informácie na telefónnom čísle: 0911 983 428 – Mgr. Katarína Cingelová - zástupkyňa pre MŠ

          • Usmernenie k hodnoteniu žiakov

          • Rozhodnutie riaditeľky školy ZŠ s MŠ Adama Františka Kollára, Śkolská 86, Terchová

            Hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie bude nasledovné:

            1. Oznamujem zákonným zástupcom žiakov I. ročníka, že sa v čase mimoriadnej situácie v školskom roku 2019/2020 priebežné aj záverečné hodnotenie realizuje formou slovného hodnotenia (absolvoval - neabsolvoval).
            2. Oznamujem zákonným zástupcom žiakov 2.- 9. ročníka, že v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania na školách sa v II. polroku  školského roka  2019/2020 z dôvodu nemožnosti napĺňania cieľov predmetu kvalitnou, plnohodnotnou realizáciou nebudú klasifikovať predmety: (absolvoval - neabsolvoval).

            pracovné vyučovanie, technika, hudobná výchova, výtvarná výchova, telesná a športová výchova,  pohybové hry, náboženská/etická výchova, informatika.

            1. Ostatné predmety budú na vysvedčení klasifikované známkou.

            Podklady na hodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov získava učiteľ v čase prerušeného vyučovania v školách najmä z portfólií žiackych prác a rozhovormi so žiakmi, príp. konzultáciou s rodičmi. Podkladmi môžu byť projekty, riešenia komplexných úloh, samostatné praktické práce spracované žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka.

            Na základe Usmernenia Ministerstva školstva na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 zo dňa 6.4.2020 upozorňujeme na spôsob postupu žiakov do vyššieho ročníka:

            • V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom prospechu nedostatočný alebo dosiahol neuspokojivé výsledky, t. j. nemôže opakovať ročník.
            • V čase mimoriadnej situácie je vo výnimočných prípadoch možné určiť pred postupom do vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov 2. stupňa ZŠ, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky vyučovania na diaľku a dosiahli neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020.    O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.
            • V čase mimoriadnej situácie žiaci druhého stupňa ZŠ, ktorí v 1. polroku dostali známku nedostatočnú z dvoch a viac predmetov alebo boli neklasifikovaní, môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31.8.2020.

            UPOZORNENIE:

            Žiadame, aby žiaci zodpovedne plnili pokyny a zadania vyučujúcich všetkých predmetov (bez ohľadu na to, či sú klasifikované alebo neklasifikované).

            V prípade neplnenia si povinností zadávaných na diaľku, môže byť žiak na základe rozhodnutia pedagogickej rady komisionálne preskúšaný.

          • Súhlas rodiča s druhým cudzím jazykom

          • Prosíme rodičov žiakov šiesteho ročníka, aby vyplnili informovaný súhlas, aby ich dieťa v budúcom školskom roku mohlo navštevovať v rámci voliteľného predmetu predmet Nemecký jazyk. Vyplnené tlačivo môžete priniesť  osobne do školy v utorok 21.04. 2020 a vo štvrok 23. apríla 2020 v čase od 8,00 hod. do 12,00 hod., alebo ho môžete vhodiť do poštovej schránky v škole,tlačivo môžete poslať aj elektonicky na mail školy  zsmsterchova@gmail.com.


          • Zápis žiakov do I. ročníka

          • V súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou zapríčinenou šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 sa zápis detí do 1. ročníka základnej školy pre šk. rok 2020/2021 uskutočňuje elektronicky (bez osobnej prítomnosti detí a rodičov na zápise), v termíne           od 15. apríla 2020 do 30. apríla 2020.

            Do základnej školy musí rodič, v uvedenom termíne, zapísať každé dieťaťa, ktoré do 31. augusta 2020 dovŕši 6. rok veku (vrátane dieťaťa, ktorému bol odložený začiatok povinnej školskej dochádzky o jeden rok).

            • o prijatí dieťaťa do základnej školy rozhoduje riaditeľ školy. Prioritne sú prijímané deti, ktoré majú trvalý pobyt v spádovej oblasti danej základnej školy.

            Rodičia, ktorých dieťa má špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby, doložia vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2020.
            Ak pre svoje dieťa požiadate o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, nebude sa ako súčasť žiadosti vyžadovať odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Doručíte ich dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            Čo potrebujete

            Vyplniť elektronickú  prihlášku https://terchova.edupage.org/register/  a žiadosť o prijatie dieťaťa  do 1. ročníka základnej školy, ktorú nájdete na web stránke školy a podľa pokynov ju elektronicky alebo poštou odoslať.

            Mailová adresa školy : zsmsterchova@gmail.com

            Adresa školy . ZŠ s MŠ A.F. Kollára, Školská 86, Terchová 013 03


            Overenie údajov poskytnutých v prihláške sa uskutoční do dvoch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania, resp. v prípade potreby, budete kontaktovaní aj skôr a s dôrazom na dodržanie hygienicko-epidemiologických opatrení, si dohodnete osobné stretnutie.

            Telefonický kontakt : 0910 996 226

          • Prerušenie vyučovania v školách až do odvolania

          • ZŠ s MŠ A.F. Kollára Terchová Vám oznamuje, že na základe opatrenia ministerstva školstva ostanú školy a školské zariadenia zatvorené až do odvolania. V súvislosti s opatrením si Vám dovoľujeme poskytnúť nasledovné informácie:

            • ruší saTestovanie-9, ktoré píšu žiaci deviateho ročníka a žiaci štvrtého ročníka osemročných gymnázií,
            • posúvajú sa aj termíny zápisov do základných škôl. Tie by sa mali uskutočniť v druhej polovici apríla, od 15. do 30. apríla, ale bez osobnej prítomnosti detí. O presnom termíne a  samotnej organizácii zápisu a jeho on-line možnosti Vás budeme včas informovať.
            • podávanie žiadostí do materských škôlbude prebiehať od 30. apríla do 31. mája 2020.  Pri podaní žiadosti o prijatie dieťaťa do materskej školy sa nebude vyžadovať potvrdenie o zdravotnom stave. Dieťa bude prijaté iba na adaptačný pobyt. Podrobnosti o spôsobe zabezpečenia prijímania detí do MŠ budú priebežne doplnené.
            • vznikla nová platforma na dištančné vzdelávanie – webová stránka ucimenadialku.sk, kde nájdu učitelia, žiaci, ale aj rodičia materiály na digitálne vzdelávanie a ďalšie dôležité informácie.

            viac: https://www.minedu.sk/opatrenia-ministerstva-skolstva-pisomne-maturity-su-zrusene/

          • Prerušenie prevádzky

          • Riaditeľské voľno:

                        Riaditeľka ZŠ s MŠ A.F. Kollára Terchová podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje žiakom školy dňa 13.03.2020 riaditeľské voľno z dôvodu preventívneho opatrenia v súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19. 

            2.      Prerušenie prevádzky MŠ, ŠJ, ŠKD

                        Riaditeľka ZŠ s MŠ A.F. Kollára Terchová oznamuje, že dňa 13.03.2020 bude prerušená prevádzka školského klubu detí, materskej školy a školskej jedálne  z dôvodu preventívneho opatrenia v súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19.

            3.      Upozornenie:

            V súvislosti s prijatým opatrením Vás žiadame, aby sa dodržiavali karanténne opatrenia. Apelujeme na obmedzenie spoločenských aktivít a stretávanie sa detí. Ďakujeme za zodpovedný prístup a porozumenie. O ďalšom vývoji situácie Vás budeme informovať prostredníctvom webovej stránky školy.

          • Usmernenie MŠVVaŠ – Koronavírus - aktualizácia

          • Vážení rodičia, žiaci a zamestnanci školy,

             v súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadal dňa 6. 3. 2020 Ústredný krízový štáb, ktorý prijal viaceré nové opatrenia a zákazy. Na základe uvedených prijatých opatrení Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydáva 2. usmernenie k šíreniu koronavírusu pre školy, školské zariadenia, zamestnancov rezortu školstva a športové zväzy v tomto znení: minedu


            Informujeme Vás o usmernení vydanom Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR k súčasnej situácii ohľadom koronavírusu: usmernenie_koronavirus

            Ďalej dávame do pozornosti odporúčania pre ľudí prichádzajúcich z oblastí výskytu ochorenia COVID-19 vydané Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky